Milepæle for sprogudviklingen 3-5 år

Sprogudviklingen sker både i hjemmet og i børnehaven.
Din opgave er at støtte dit barn ved at snakke om oplevelser og forståelse af sammenhænge, f.eks. at kornet bliver til mel. Det er også vigtigt at være tydelig og legende med såvel udtale som bogstaver, ord og skrift i forbindelse med hverdagens gøren og laden.
Hvorfor er det vigtigt?
Sprogforståelse er en kompleks og sammensat færdighed. Barnet skal kunne opfange og forstå sproget, knytte det til forskellige personer, genstande eller oplevelser og lagre det i hukommelsen. Barnet skal også kunne rette sin opmærksomhed mod sprogets lydside f.eks. at hus – mus rimer. Denne fonologiske opmærksomhed er en meget vigtig læse-forudsætning.
Det er vigtigt at kunne bruge sproget sammen med andre, så man kan udtrykke mening og forstå mening f.eks. forstå, når de voksne f.eks. spørger: "Hvordan skal vi holde din fødselsdag på lørdag?" Det er vigtigt for den kommende læseudvikling, at de voksne omkring barnet fortsat læser højt og taler med barnet om hverdagen. Snak med barnet om indholdet, så barnet bliver aktiv i samtalen om bogens indhold: Dialogisk læsning.
Ligeledes er det godt at gøre barnet nysgerrigt efter at finde bogstaver/ord, som det genkender allerede, f.eks. barnets eget navn eller ”is”. Det er også vigtigt at vise dit barn, hvordan voksne skriver, og hvad det bruges til, f.eks. en huskeseddel. Her kan barnet hjælpe med legeskrivning.
Til de nedenstående aldersgrupper er der korte beskrivelser af børns sproglige udvikling samt anbefalinger til, hvordan du som forældre kan understøtte udviklingen af dit barns sprog. Det beskrevne giver et fingerpeg om, hvad der kan forventes af et barns sproglige udvikling, men børn udvikler sig forskelligt, og derfor kan børns ordforråd og sprogbrug variere i forhold til deres alder.
3 år
Sprogudvikling:
I denne periode kan barnet ca. 600 ord og taler i hele sætninger og kan anvende et komplekst sprog. Det vil sige, at barnet ved at ko bliver til køer, når der er flere. F.eks. koen er i stalden - køerne er på marken.
Anbefalinger:
Det er vigtigt at tale med dit barn og til dit barn i de daglige gøremål, hvor I bruger og nuancerer sproget. Det er vigtigt at læse bøger, synge sange og spille spil i jeres hyggestunder. Det er vigtigt, at dit barn får megen taletid, så ordforrådet udvikles og udvides. Følg barnets interesser og stil spørgsmål, der starter med hvem, hvad, hvorfor. På den måde kan hun ikke nøjes med at svare ja eller nej, men bliver nødt til at bruge flere ord. Lad sproget sprudle i legen, f.eks. omkring ordet bil: Bilen står i garagen, bilen er blå, du sov i bilen osv. På samme måde skal du ikke rette ord eller udtale, men blot eftersige det rigtigt kort efter. Når du læser højt for dit barn, så tal undervejs om indholdet, så barnet bliver aktiv i samtale om bogens handling.
4 år
Sprogudvikling:
Nu kan barnet ca. 1200 ord. Dit barn bruger nu længere og længere sætninger korrekt med flere abstrakte ord. Barnet kan også fortælle små historier f.eks. om dengang min far skiftede hjul på min cykel.
Anbefalinger:
Det er fortsat vigtigt at udvide og udvikle ordforrådet med lege som f.eks. rim og remser og diverse spil. Vendespil er et godt ”snakke-spil”. Få barnet til at fortælle historier, fortælle om tegninger, historier der er blevet læst, og om oplevelser. Du kan også begynde med sanglege, gerne med fagter. Det er godt, hvis dit barn ser, hvordan du bruger skrift og bogstaver til huskesedler og indkøbssedler på papir. Samtidig kan du begynde at gøre barnet opmærksom på skilte f.eks. børnehavens navn, vejens navn mm.
5 år
Sprogudvikling:
Nu kan barnet ca. 1800 ord. Dit barn er nu sikker i lange sætninger med abstrakte ord, og kan ligeledes fortælle længere historier. F.eks. ”I går var jeg i skoven med min mor og far. Vi samlede kogler, og vi så rævespor. Min lillebror var også med, og vi spiste madpakker derude”.
Anbefalinger:
Du skal fortsat være opmærksom på at vise og forklare nye ord for dit barn, og få dit barn til at bruge dem. Dette gør du ved at tale med dit barn om bøger, Tv-udsendelser, oplevelser, og når I besøger forskellige steder f.eks. når I handler, er på legepladsen, i skoven, på stranden mm. Lad dit barn skrive navne og legeskrive indkøbssedler, postkort, mm. Lad også dit barn fremstille bøger på computer eller tablet.
Bekymring
Bliver du bekymret for dit barns brug af sproget og/eller forståelse af sproget, så kan du henvende dig til den sprogansvarlige pædagog i børnehaven. Sprogpædagogen kan sammen med dig afklare, om det er nødvendigt at søge mere viden, og I kan lade dit barn gennemføre sprogvurderingen. Hvis I vurderer, at der er et behov, så kan du sammen med pædagogen etablere et møde – et rådgivningsforum, hvor der vil sidde en række fagfolk, der sammen med dig vil snakke bekymringen igennem og aftale, hvad der videre skal forløbe.