Milepæle for sprogudviklingen 0-8 mdr.

Hvorfor er det vigtigt?
Når barnet søger øjenkontakt er det et udtryk for samhørighed og fællesskab, det skaber relationer. På samme måde bruger barnet lyd og bevægelser til at udtrykke sig med - som kommunikation med omverdenen. Den udviklede pludren og stemmetræningen er den vigtige start på orddannelser. Det er vigtig at de voksne taler med barnet og ikke til barnet.
Sundhedsplejersken vurderer barnets sproglige udvikling under alle besøg, og vil løbende give gode råd til stimulering.
0-2 mdr.
Sprogudvikling:
Dit barn vil søge øjenkontakt og lytte efter mors og fars stemme - eller andre nære voksnes.
Anbefalinger:
Det er vigtigt at reagere på dit barns interesse i menneskelig kontakt og at fastholde opmærksomheden ved brug af stemme og mimik. Til dette er sang og musik rigtigt godt sammen med tæt kropskontakt.
2-4 mdr.
Sprogudvikling:
Nu begynder dit barn at småpludre og lave halslyde. Øjenkontakten varer længere og efterfølges ofte af smil. Barnet kommunikerer med fysiske bevægelser, og det er vigtigt, at I svarer på barnets forsøg, så I skaber en samtale - altså at I taler på skift ("turtagning"). Der eksperimenteres med flere og flere lyde, som gør, at barnets pludren udvikles.
Anbefalinger:
Som forældre skal I efterligne barnets lyde og samtidig sætte ord på det, I gør f.eks. sige "Nu skal vi lige have lavet kaffe". Sæt også ord på det, I tror, barnet føler: "Uh, den klud var kold". Tal meget med barnet.
4-8 mdr.
Sprogudvikling:
Barnet begynder at anvende hele lydregisteret, og der høres høje hvin og grin med lyd på.
Anbefalinger:
4-8 mdr. Begynd at synge små sanglege for barnet, og lav bevægelseslege med lyd på f.eks. "Lille Peter Edderkop" og "Klappe, klappe kage". Begræns samtidig støjforurening fra TV, radio og legetøj med lyd.
8 mdr.
Sprogudvikling:
Nu vil dit barn være i stand til at lave lyd-kæder - altså gentage - f.eks. ”ma-ma” og ”da-da”. Barnet opsamler ord og husker dem som passivt ordforråd. Det betyder, at barnet forstår meget af det, som bliver sagt, men endnu ikke selv kan udtrykke sig.
Anbefalinger:
Sæt ord på konkrete og nære ting. Dit barn kender disse ord.
Begynd at læse pege- og billedbøger sammen med dit barn og brug rim og remser.
Start evt. med babytegn.
Bekymring
Opstår der bekymring kontaktes sundhedsplejersken.
Mangel på udvikling af pludren kan f.eks. være et udtryk for høreproblemer.